Máte rádi čokoládové zákusky, krémy, pěny a vše, co se ke kakau a čokoládě nějak vztahuje? V tom případě si možná rádi připravíte výborný čokoládový dezert a pohostíte celou rodinu či prátele. Stačí vybrat si z následujících receptů, jejich chuť je výborná a příprava není těžká, zkuste je.
Panna cotta z čokolády
Pro 6 osob si připravte:
- 125 g hořké čokolády
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 3 plátky želatiny
- 50 g cukru krupice
- vanilkový lusk
Plátky želatiny namočte do vody, aby nabobtnala. Nasekanou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni.
Mléko, smetanu, cukr a semínka z vanilky vložte do kastrůlku a zahřejte na teplotu okolo 60ºC. Odstavte z ohně, přidejte želatinu a míchejte dokud se nerozpustí. Poté přidejte i rozpuštěnou čokoládu a spojte v hladký krém. Směs rozdělte do formiček na panna cottu lehce vymazaných olejem a vložte do lednice alespoň na 4 hodiny k zatuhnutí.
Před servírováním formičky vyklopte a panna cottu ozdobte kopečkem ušlehané smetany.
Čokoládový páj s kávovou pusinkou
Křehké těsto, čokoláda, kokos a sněhová čepice – dokonalá harmonie chutí pro příjemné posezení u odpolední kávy!
Na 8 – 10 porcí budete potřebovat:
- 400 g křehkého těsta
- 120 g strouhaného kokosu
- 300 ml smetany ke šlehání
- 200 g hořké čokolády
- 3 žloutky
a na kávovou pusinku:
- 250 g cukru krupice
- 4 bílky
- 20 ml espresa
- 60 ml vody
Křehké těsto rozválejte na tenký plát, vyložte jím formu o průměru 25 cm a nezapomeňte na okraje formy. Formu vložte asi na půl hodiny do mrazáku. Poté těsto překryjte pečícím papírem, zatěžkejte luštěninami a pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC.
Po předpečení papír s luštěninami odstraňte a pečte dalších 10 minut. Kokos nasucho opražte na pánvi a nechte vychladnout. Smetanu vlijte do kastrůlku a na mírném plameni zahřejte, vsypte do ní nalámanou čokoládu a nechte ji rozpustit.
Žloutky našlehejte se lžící teplé vody a přidejte ke smetaně s čokoládou spolu s opraženým kokosem. Krém rozetřete na vychladlý korpus a vložte do lednice asi na dvě hodiny. Do kastrůlku vsypte cukr, vodu a espreso, přiveďte k varu a na mírném ohni nechte asi 8 minut probublávat, vznikne Vám cukrový sirup.
Bílky ušlehejte spolu se špetkou soli do polotuha a za stálého šlehání do nich cukrový sirup tenkým pramínkem přilévejte. Tuhý a hladký kávový sníh rozetřete na vyhlazený čokoládový páj.
Čokoládovo – karamelový koláč s malinami
Lahodné sušenkové těsto, hutná čokoládová náplň a voňavá náplň – existuje dokonalejší rozkoš?
Na 1 koláčovou formu si připravte:
- 250 g karamelových sušenek Lotus
- 70 g rozpuštěného másla
- 450 g hořké čokolády
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g čerstvých malin
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte, smíchejte s rozpuštěným máslem a vytvořte drobenku. Tu napěchujte do koláčové formy o průměru asi 25 cm. Vložte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny při 180ºC, dokud korpus lehce nezezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na nalámanou čokoládu a metličkou míchejte, dokud se zcela nerozpustí na hladký a lesklý krém. Ještě teplý ho nalijte na upečený sušenkový korpus a poté ho dejte chladit do lednice (minimálně na tři hodiny, ale klidně i přes noc).
Před podáváním koláč ozdobte malinami, případně malinovou omáčkou připravenou rozvařením malin s cukrem.
Horký čokoládový koláč s tvarohem
Křupavý základ, vydatná tvarohová náplň a křupavý mandlový krokant – po zákusku nezbude ani drobeček!
Na 12 porcí si připravte:
- 220 g máslových sušenek (Club, BeBe, ..)
- 60 g másla
- 60 g hořké čokolády
na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 ml smetany ke šlehání
- 80 g cukru krupice
- 2 vejce
- 50 g hořké čokolády
- 4 lžíce kakaa
- 45 g mletých mandlí
- 2 lžíce mandlového likéru
a na ozdobu:
- 25 g plátků mandlí
- 40 g cukru krupice
Čokoládu rozpusťte spolu s máslem ve vodní lázni a smíchejte s rozmixovanými sušenkami. Vzniklou hmotu napěchujte do koláčové formy a pečte asi 10 minut při 180ºC.
Mezitím svařte smetanu, vlijte ji na nalámanou čokoládu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Vzniklý čokoládový krém prošlehejte spolu s tvarohem, vejci, cukrem, kakaem, mletými mandlemi i likérem a rozetřete na předpečený korpus.
Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 20 minut. Cukr vsypte do kastrůlku a nechte ho zkaramelizovat, poté vsypte mandlové lupínky, obalte je karamelem, přelijte na plech vyložený pečícím papírem a nechte zcela vychladnout a ztuhnout. Po vychladnutí krokant nalámejte nebo nasekejte a hotový koláč jím ozdobte.
Čokoládový koláč s polevou
Nadýchaný, přesto vydatný čokoládový koláč přelitý karamelovou polevou omámí Vaše smysly tak, že nezůstanete u jednoho kousku!
Pro 8 – 12 osob budete potřebovat:
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g zlatého sirupu (seženete například v Marks&Spencer)
- 250 g másla
- 100 g hořké čokolády
- 5 vajec
- 50 g kakaa
- 150 ml mléka
a na polevu:
- 150 g cukru krupice
- 80 g másla
- 170 g zlatého sirupu
- 100 ml smetany ke šlehání
V kastrůlku rozpusťte máslo spolu se zlatým sirupem, odstavte z plotny a nechte asi 10 minut chladnout. V míse smíchejte mouku s kakaem, přidejte mléko, vejce, rozpuštěné máslo se sirupem a promíchejte na hladké těsto. Nakonec do něj vmíchejte nasekanou čokoládu.
Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, případně vyložte pečícím papírem, a naplňte těstem. Pečte asi 80 minut při teplotě 160ºC, stav propečení koláče průběžně kontrolujte zapíchnutím špejle. Po upečení nechte koláč zcela vychladnout. Všechny ingredience na polevu dejte do kastrůlku, přiveďte k varu a poté na mírném plameni vařte asi 5 minut.
Mírně zchladlou polevou koláč přelijte, nechte ztuhnout, nakrájejte na porce a servírujte.
Pokud si na pečení netroufáte, ale chcete své hosty překvapit něčím dobrým, pořiďte si čokoládovou fontánu.