Že jsou ryby důležitou součástí jídelníčku, je stará známá věc. Mimo jiné obsahují vitamín D, jód, rybí tuk, který je zdrojem omega-3 mastných kyselin, a další nezbytné vitamíny, minerály a stopové prvky. Dopřát bychom si je měli minimálně dvakrát týdně. Proto neváhejte a vyzkoušejte následující recepty, rozhodně stojí za to!
Ryba v rajčatech
Jednoduchý recept, který voní prázdninami a vrátí Vás zpátky na rozpálenou pláž.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli
- 400 g loupaných sekaných rajčat
- 70 g černých oliv bez pecky
- 4 filety z mořské ryby (každý o hmotnosti 120 g)
- citron, petrželku a pečivo k podávání
Na pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje a cibuli nakrájenou nahrubo na něm orestujte doměkka. Přidejte sekaná rajčata, osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem a přiveďte k varu. Vmíchejte olivy, na rajčatovou směs položte filety z ryb a pokapejte je olivovým olejem. Pánev přesuňte do trouby předem vyhřáté na 180ºC a rybu pečte asi čtvrt hodiny. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou a podávejte s klínky citronu a bílým pečivem.
Pstruh na másle s gorgonzolou, sušenými rajčaty a ořechy
Dokonalá kombinace výrazných chutí, které se k sobě skvěle hodí.
Pro 4 osoby si připravte:
- 4 vykuchané čerstvé pstruhy
- skleničku sušených rajčat
- 100 g gorgonzoly
- 20 g vlašských ořechů
- 40 g másla
- 20 g petrželky
Gorgonzolu nadrobte do misky, přidejte nakrájená sušená rajčata, nasekané ořechy i petrželku a zamíchejte. Pstruhy omyjte a zevnitř osolte. Nádivku napěchujte do břišních dutin a ryby převažte provázkem nebo spíchněte párátky. Na pánvi rozehřejte máslo a pstruhy na něm orestujte (bude to trvat asi 5 – 8 minut na každé straně). Servírujte nejlépe s vařenými bramborami obalenými v másle a sekaných bylinkách.
Grilovaný losos s koprem
Losos připravený tímto způsobem – někdy nazývaný „po námořnicku“ – je ideální variantou pro lehkou, ale vydatnou večeři.
Pro 4 – 6 osob budete potřebovat:
- 750 g lososa
- 150 ml hustého bílého jogurtu
- 2 lžíce kopru
- lžíce citrónové šťávy
- lžíce citrónové kůry
- 500 g brambor
- 150 ml mléka
Jogurt smíchejte s koprem, citrónovou šťávou i kůrou, osolte a opepřete. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Plech vyložte pečícím papírem, na něj nakládejte porce ryby, ty osolte, okořeňte čerstvě mletým pepřem, zastříkněte olivovým olejem a vložte do trouby pod gril na 10 minut. Uvařené brambory sceďte, rozšťouchejte s máslem a našlehejte s horkým mlékem do hebké nadýchané kaše. Lososa podávejte s kaší a jogurtem, ozdobeného koprem.
Zapečená ryba se sýrem
Pokrmy z jednoho hrnce, potažmo pekáče, jsou oblíbenou variantou pro hospodyňky, které nestíhají, a přesto chtějí v kuchyni zazářit. Tento recept je jedním z nich!
Na 4 porce budete potřebovat:
- 4 filety s mořské ryby
- lžíci citrónové šťávy
- petrželku
- 2 středně velké cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g másla
- 500 g uvařených brambor
- 150 ml smetany ke šlehání
- 150 g tvrdého sýra (eidam, gouda, ementál, ..)
Rybu pokapejte citrónovou šťávou, osolte a posypte najemno nasekanou petrželkou. Na pánvi rozpalte olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Zapékací mísu vymažte polovinou másla a vložte do ní polovinu orestované cibulky. Přidejte polovinu uvařených a nahrubo nastrouhaných brambor, na ně rozložte zbývající část cibulky, poté rybí filety a nakonec opět zbylé brambory.
Sýr nastrouhejte nahrubo, smíchejte se smetanou, osolte a opepřete a nalijte do zapékací mísy. Na povrch rozložte zbylé máslo nakrájené na plátky. Vložte do trouby předehřáté na 200ºC a pečte asi 15 minut.
Pstruzi s bylinkami a pečenou zeleninou
Jednoduchá příprava, zdravé a barevné suroviny a dokonalá souhra chutí! Oslňte své hosty touto rybí lahůdkou.
Pro 4 osoby si připravte:
- 4 vykuchané pstruhy
- 2 citrony
- dvě velké hrsti petržele
- čtyři velké snítky tymiánu
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 100 ml suchého bílého vína
a na pečenou zeleninu:
- malý lilek
- menší žlutou cuketu
- menší zelenou cuketu
- 2 kapie
- velkou červenou cibuli
- 2 jarní cibulky
- 4 stroužky česneku
- 4 žampiony
- 4 rajčata
- velká hrst bylinek (tymián, rozmarýn, oregano, šalvěj, ..)
- 4 lžíce olivového oleje
Ryby omyjte, osušte a ostrým nožem jim na bocích udělejte několik zářezů. Pstruhy osolte zvenku i zevnitř. Šťávu z jednoho citronu smíchejte s nasekanou petrželkou a tymiánem, prolisovaným česnekem a většinou másla a touto směsí potřete jak břišní dutiny ryb, tak i zářezy na bocích. Do pekáčku dejte zbylé máslo, nechte ho v předehřáté troubě rozpustit, poté na něj položte ryby a kolem nich rozložte nakrájené klínky ze zbývajícího citronu.
Pečte asi 10 minut při 180ºC, pak přelijte bílým vínem a pečte ještě dalších 10 minut. Lilek a cukety nakrájejte na špalíčky nebo plátky, kapie na větší kousky, cibuli na klínky a stroužky česneku rozpulte.
Jarní cibulky nakrájejte na větší kousky, rajčata i oloupané žampiony rozpulte. Všechnu zeleninu vsypte na plech vyložený pečícím papírem nebo do zapékací mísy, posypte sekanými bylinkami, zalijte olejem, opepřete a dobře promíchejte. Pečte asi půl hodiny při 180ºC a během pečení promíchejte.
Ryby zapečené s bramborovou kaší
Dva druhy jemné ryby a máslová bramborová kaše – Vaše děti budou toto jídlo milovat!
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- 400 g filetů z tresky nebo tilapie
- 200 g filetů z uzené makrely
- 750 g brambor
- 750 ml mléka
- 1 cibuli
- bobkový list
- 75 g másla
- 50 g hladké mouky
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- svazek petrželky
- 2 vejce natvrdo
Brambory uvařte doměkka, rozmačkejte se třetinou másla a vyšlehejte s trochou horkého mléka na kaši. Osolte a prozatím odložte stranou. Ryby nakrájejte na kostky o velikosti 2 cm.
Mléko dejte do hrnce a přiveďte k varu, poté do něj vhoďte nakrájené ryby, cibuli rozkrájenou na čtvrtky a bobkový list. Ztlumte plamen, přiklopte pokličkou a vařte asi 6 – 8 minut. Pak ryby z mléka vyndejte a odložte na stranu.
Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, vlijte trochu mléka z ryb a metličkou vyšlehejte dohladka. Postupně přidávejte zbývající mléko z ryb a zahřívejte, až získáte hustou a hladkou omáčku. Stáhněte plamen, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem.
Nakonec přidejte najemno nasekanou petrželku. Rybu rozložte do zapékací mísy, přelijte bešamelem, poklaďte vařenými vejci nakrájenými na čtvrtky a překryjte bramborovou kaší. Pokapejte rozpuštěným máslem a pečte asi půl hodiny při 200ºC, dokud nebude kaše zlatavá.
TIP: Jednotlivé porce můžete připravit zvlášť v zapékacích miskách pro každou osobu zvlášť.
Treska v měšci
Šťavnatý balíček plný vůní a chutí je dokonalým nápadem k přípravě i servírování.
Pro 4 osoby si připravte:
- 4 filety tresky (každý o hmotnosti 125 – 150 g)
- 1 pórek
- 4 mrkve
- 2 petržele
- 4 jarní cibulky
- 6 brambor
- 4 lžíce bylinek (petrželka, kopr, pažitka, ..)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
Ryby osušte, osolte a opepřete. Brambory, mrkev a petržel očistěte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pórek rozpulte a nakrájejte na špalíky, cibulku na silnější plátky. Z pečícího papíru vystříhejte čtyři velké čtverce (tak velké, aby do nich šel zabalit velký talíř), rozdělte na ně brambory a zeleninu, osolte, opepřete, posypte polovinou nasekaných bylinek a zakápněte troškou olivového oleje.
Na zeleninu položte filet z ryby, pokapejte olejem a rohy papíru svažte do měšce. Měšce přendejte na plech a pečte asi 20 – 30 minut při 200ºC. Servírujte s klínky citronu, případně i bílým pečivem. Po rozvázání měšce dejte na každou porci kousek másla a zbývající nasekané bylinky.