Jídlonosič není žádným novým vynálezem. S trojpatrovou nádobou se chodilo do jídelny už v dávných časech. Technologie ale pokročily a dnešní jídlonosiče jsou samozřejmě pokročilejší. Především udrží jídlo déle teplé, takže ho po donesení domů nemusíte ohřívat.
Dobrý jídlonosič přijde vhod snad v každé rodině. Možná si chodíte pro obědy každý den, protože máte v práci možnost se za výhodnou cenu stravovat v nějaké jídelně. Sem tam se jídlonosič hodí také pro děti. Když jsou nemocné a vy jim nestihnete odhlásit oběd. Byla by škoda ho nechat propadnout.
Podle čeho si vybrat jídlonosič?
Tři patra má snad každý jídlonosič a ve většině případů jsou vyhovující. Do jednoho patří polévka, do dalšího hlavní jídlo a do posledního dezert či salát. Případně je možné rozdělit například brambory a omáčku, když není třeba nechávat místo pro dezert.
V čem se ale jídlonosiče liší, je velikost, respektive průměr, potažmo výška. Někdy se udává jen objem jednotlivých misek. Tradiční je objem misky kolem 1 l.
Dále byste si měli pohlídat materiál. Ideální jsou lehké jídlonosiče, tenká stěna však neudrží jídlo dlouho teplé. Pokud si ho vezmete z jídelny v poledne a plánujete ho sníst až večer, bude vám to asi jedno. Jestli si ale jídlo donesete domů a rovnou konzumujete, přijdou vám vhod jídlonosiče termo, které pokrmy udrží déle teplé.
Na hlavní jídlo postačí obědník
Možná si nechodíte pro jídlo do jídelny. Možná si naopak nosíte obědy z domu do práce. Pak si asi nevaříte polévku, druhý chod a dezert a velký jídlonosič by byl zbytečný. Postačí obědník nebo pevná krabička pro přenos jídla. Opravdu je důležitá pevnost a dobré těsnění. Skvělé zkušenosti mají uživatelé například s krabičkami značky Lock&Lock. Neváhejte investovat trochu více peněz. Není nic horšího než oběd rozlitý v kabelce či v batohu. Jednak jste bez jídla, jednak to budete muset čistit.
Na závěr ještě jeden tip. Ať už si pořizujete obědník či celý jídlonosič, podívejte se, jestli ho můžete dát do mikrovlnky a do myčky.