Zajímavým faktem je skutečnost, že lékařské výzkumy dokládají u pacientů s covidem nižší hladinu vitamínu D. Dostatečný přísun tohoto vitamínu tak v prevenci tohoto vážného onemocnění hraje jednu z hlavních rolí!
Není ale zcela jasné, zda za onemocněním mimo jiných faktorů stojí samotný nedostatek vitamínu D, nebo jej virus jednoduše řečeno „spotřebuje“. Preventivně zvyšovat jeho hladinu bychom každopádně měli všichni. Obzvláště teď, kdy ubývá slunečních paprsků, které jsou jedním z jeho zdrojů.
Přínos vitamínu D
Pozitivní účinky vitamínu D na zdraví člověka jsou všeobecně známé. Vitamín D se podílí na regulaci kalcia a fosforu, na absorpci kalcia ze střevního traktu, výstavbě kostí a zubů. Ale také hraje důležitou roli v prevenci spousty civilizačních onemocnění – kardiovaskulárních, nádorových a infekčních. Včetně zmíněného covidu 19, u kterého zamezuje pronikání viru do buněk. Jeho normální hladina je tudíž vnímána jako ochranný mechanismus.
Dodávejte svému tělu vitamín D
Dobrými dietními zdroji vitamínu D jsou vaječný žloutek, játra a tučné ryby. Vitamín se však přidává do tuků a margarínů. V těle pak vitamín D vzniká vzniká působením ultrafialového záření (slunečního světla) na specifické látky obsažené kůži.
Vsaďte na kvalitní doplňky stravy
A zde je problém. V konzumaci ryb i jater coby národ rozhodně pokulháváme a slunečních paprsků bude s příchodem podzimu a zimy razantně ubývat. Zvyšování hladiny vitamínu D pak je možné v podstatě jen prostřednictvím kvalitních doplňků stravy.
Vsaďte na přírodní produkty
Vaší pozornosti by například neměl uniknout přípravek Vitamín D3 400 z portfolia renomované společnosti NATURVITA specializující se na výrobu vitamínů, minerálů a dalších přípravků pro krásu a zdraví. Přípravek je k sehnání například na e-shopu gigalekarna.cz.
A pak to bude chtít pozitivní mysl, častý pohyb na čerstvém vzduchu a známé pravidlo 3 R, tedy roušky, rozestupy a ruce – samozřejmě čisté!