Drtivá většina Čechů, si pochutnává o Vánocích na kaprovi. Najdou se ale i tací, kteří dají přednost jiné rybě. V posledních letech se kapr začal nahrazovat mořskými rybami. Mezi oblíbené ryby patří kromě kapra candát a pstruh. Dost možná neznáte rybu siven, ale i ta se velmi dobře hodí ke štědrovečerní večeři. Výhoda je, že má mnohem méně kostí a nemá tolik svaloviny, maso je velmi jemné a není cítit po rybině.
Filé můžete obalit v mouce, kterou lehce okořeníte a klidně i v těstíčku. Kromě másla a citronu, lze přidat i pomeranč. Pstruha můžete péct v alobalu a okořenit ho kořením na ryby.
Velmi oblíbeným jídlem než přijde Ježíšek, se stal losos. Ten je jemný, nepáchne a nemá kosti, proto je mezi rybami tolik oblíbený. Jeho chuť je pak také výtečná. Losos je ale o něco dražší a tak se připravte na to, že si za něj připlatíte. K dostání je ale v jakémkoliv supermarketu a jedná se o nejprodávanější rybu na světě. Kromě pečení lze lososa připravit i na páře, nebo jej můžete osmažit na másle. Jíst se dá i za syrova, znát jej můžete také z velmi oblíbeného sushi. To se ale na Štědrý večer neservíruje.
Je ale spousta těch, kteří vůbec ryby nejedí a tak si je samozřejmě nedávají ani o Vánocích. Pokud patříte mezi takové, tak si vánoční večeři nahradíte řízkem, a to ať už vepřovým, nebo kuřecím, potom je typické vánoční jídlo Kuba, což jsou kroupy s houbami, nebo opečené klobásy. Ne každý totiž má na štědrovečerní tabuli rybu, i když se jedná o typické vánoční jídlo.
Pokud ryby nejíte, nahraďte je podle libosti jiným tradičním vánočním jídlem. Důležité je hlavně to, abyste měli pěkně prostřeno, seděli u stolu jako rodina pohromadě a nikdo od stolu neodcházel, dokud se nedojí. Jsou rodiny, které mají více chodů na vánočním stole. Pokud se však nechcete jako žena věnovat celý den jen přípravě jídla, tak volte kompromis.