Japonskou pochoutku sushi si i v našich končinách dopřává stále více labužníků. Existují však i odpůrci, kteří se ohání tím, že syrovou rybu jíst nebudou. Chyba lávky, dobré sushi můžete mít i bez masa.
Sushi je tradičním japonským jídlem s tisícíletou tradicí. První zprávy o této lahůdce pocházejí již ze 7. století. Málokdo ví, že slovo sushi v doslovném překladu znamená kyselá rýže. A právě speciální rýže Nishiki je hlavní surovinou pro přípravu sushi. Do rýže se hned po uvaření vmíchá omáčka sushinoko. Dalšími ingrediencemi bývá mořská řasa, křenová pasta wasabi, zelenina, sýr a eventuelně ryba, mořské plody, bambus, vejce a spousta dalších surovin.
Obdobou sushi bývá sushimi, pokrm ze syrových ryb naaranžovaných na talíři s několika druhy omáček. Dalším druhem je temaki sushi – rolka z mořské řasy naplněná rýží a dalšími surovinami, které si vyberete podle vlastní chuti.
Technika přípravy sushi je poměrně složitá a časově náročná, suroviny musí být kvalitní a čertsvé, proto není divu, že sushi nepatří k nejlevnějším jídlům na menu v restauraci.