Stejně jako v mnoha jiných asijských zemích, i ve Vietnamu je jídlo nedílnou součástí kultury a jejích tradic. Rýže jako hlavní ingredience není nikterak překvapivá, zajímavá je však filozofie vietnamské kuchyně, která dělí chuti na pět základních typů reprezentovaných jedním z elementů – železo, dřevo, oheň, voda a země. Vietnamská kuchyně, kterou můžete ochutnat v její pravé podobě během zájezdu do Vietnamu, je velmi rozmanitá, nalézt v ní lze mnoho vegetariánských pokrmů stejně jako rozličně upravené druhy masa. Ne náhodou je Vietnam považován za zemi s jednou s nejzdravějších kuchyní na světě.
Saigonské letní závitky
Chutná směs tenkých plátků vepřového masa, krevet, bylinek a nudlí doplněná salátem a ochucená exotickým kořením zabalená do rýžového papíru a podávaná s originální omáčkou a praženými arašídy je receptem, který při návštěvě Vietnamu nesmíte vynechat. Recept existuje v mnoha regionálních variantách, na které jsou místní lidé patřičně pyšní. Ať už však letní závitky ochutnáte kdekoliv, určitě nebudete zklamáni.
Ryba na vietnamský způsob
Vzhledem k tomu, že ve Vietnamu není, nouze o řeky a vodní plochy, není divu, že součástí místní kuchyně jsou kromě mořských i sladkovodní ryby. Jednou z nich je mník, a právě ten se v rukou vietnamského kuchaře promění v pravou lahůdku. Na kousky nakrájená ryba vložená do pasty z cibule, česneku, kopru a několika dalších ingredienci, z nichž nejdůležitější je kurkuma, se následně vloží na pánev a za chvíli je na světě další lahůdka.
Polévka Pho ga
Tato lehká polévka je vhodná pro kteroukoliv denní dobu. Jedná se o vývar z kuřecích kostí s masem, jemuž přidávají na chuti i zázvor, rýžový ocet, skořice či badyán. Přidat lze i ostrou či naopak sladkou chilli omáčku, zapomenout by se nemělo ani na nudle. Tato polévka je jedním z nejtradičnějších vietnamských jídel a postupem času získává na popularitě po celém světě.