Domácí vaječný likér je vánoční klasikou nejedné domácnosti. Připravte si však i nějakou zajímavou novinku, která se stane jistě milým dárkem pro někoho z Vašich nejbližších, nebo příjemným zpestřením jakéhokoliv dne během roku.
Vaječný likér
Klasika, která patří nejen k Vánocům. Vychutnejte si skleničku lahodného likéru jen tak nebo z něj připravte italské Bombardino!
Na 1 litr likéru budete potřebovat:
- 1 litr plnotučného mléka
- 100 g cukru krupice
- 4 žloutky
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- kvalitní rum
Mléko vlijte do hrnce, přidejte cukr, žloutky a promíchejte. Za stálého míchání na mírném ohni přiveďte k varu. Nechte asi deset minut povařit a potom odstavte z plotny. Vmíchejte slazené mléko a rum podle chuti. Likér pořádně promíchejte, nechte zchladnout a teprve potom jím naplňte připravené lahve.
Karamelový likér s kokosem
Karamel, kokos a vanilka – to je vskutku nebesky jemný likér, který se rozplývá na jazyku.
Na 1 litr likéru si připravte:
- 2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka
- 2 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka
- 10 vrchovatých lžic strouhaného kokosu
- 1 vanilkový lusk
- 400 – 600 ml rumu
Neslazené kondenzované mléko nalijte do misky, vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do mléka. Na teflonové pánvi nasucho opražte strouhaný kokos a ještě horký ho nasypte do misky s mlékem a vanilkou. Promíchejte a nechte 12 hodin odležet v lednici.
Druhý den mléko přeceďte, přidejte k němu karamelové kondenzované mléko a za stálého šlehání mixérem přilévejte rum. Hotový likér přelijte do připravených láhví.
Pomerančový likér
Přiťukněte si s přáteli na zdraví jen tak nebo ho přimíchejte do horkého punče!
Na 500 ml budete potřebovat:
- 500 g pomerančů (nejlépe v BIO kvalitě)
- 200 g cukru krupice
- 250 ml vody
- 2 svitky skořice
- 100 ml bílého rumu
Pomeranče dobře omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Zasypte je polovinou cukru a nechte minimálně čtyři hodiny odležet. Zbylý cukr přiveďte spolu s vodou k varu, přidejte plátky pomerančů, svitky skořice a na mírném plameni vařte asi půl hodiny, až pomeranče zesklovatí, a nechte vychladnout. Po vychladnutí pomerančový sirup přeceďte a smíchejte s bílým rumem. Hotový likér přelijte do lahve vypláchnuté čistým alkoholem.
Kávový likér
Krémová klasika pro všechny milovníky kávových delikates.
Na 1 litr likéru budete potřebovat:
- 1 litr plnotučného mléka
- 100 g cukru krupice
- 4 žloutky
- 1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka
- kvalitní rum
- 2 lžíce rozpustné kávy
Mléko vlijte do hrnce, přidejte cukr, žloutky a promíchejte. Za stálého míchání na mírném ohni přiveďte k varu, nechte asi deset minut povařit a potom odstavte z plotny. Vmíchejte slazené mléko a rum podle chuti. Rozpustnou kávu zalijte čtyřmi lžícemi horké vody a vmíchejte do základního vaječného likéru. Likér pořádně promíchejte, nechte zchladnout a teprve potom jím naplňte připravené lahve.
Rychlý čokoládový likér se skořicí
Bleskurychlý recept, který si můžete vychutnat hned ve dvou variantách – hříšné i andělsky jemné.
Na 750 ml si připravte:
- 100 g hořké čokolády
- 100 g moučkového cukru
- 450 ml smetany ke šlehání
- 2 lžičky mleté skořice
- 200 ml rumu
Smetanu přiveďte k varu, přidejte nalámanou čokoládu a nechte ji pozvolna rozpustit. Poté přidejte cukr, skořici i rum. Dobře promíchejte, nechte zchladnout a poté likérem naplňte připravené lahve.
TIP: Hořkou čokoládu nahraďte bílou, skořici zaměňte za vanilku.
Citrónový likér
Osvěžující chuť citrusů můžete využít i při přípravě horkých míchaných nápojů.
Na 500 ml budete potřebovat:
- 500 g citronů (nejlépe v BIO kvalitě)
- 150 g cukru krupice
- 150 ml vody
- 200 ml vodky nebo bílého rumu
Ze dvou citronů okrájejte kůru, ze všech citronů vymačkejte šťávu. V kastrůlku smíchejte cukr s vodou, přidejte kůru, přiveďte k varu a provářejte asi 10 minut, dokud Vám nevznikne hustý cukrový sirup.
Do něj přidejte citrónovou šťávu a znovu krátce povařte. Nakonec sirup přeceďte, nechte vychladnout a poté smíchejte s vodkou či rumem. Hotový likér přelijte do lahve vypláchnuté čistým alkoholem.