Kynuté těsto je stále strašákem mnohých kuchařek. Přitom jeho příprava není zdaleka tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Pusťte se do následujících receptů, díky kterým poznáte, že z kynutého těsta připravíte jak klasické, tak nevšední, ale o to lákavější dobroty.
Tradiční táč a ovocem
Nadýchané těsto, šťavnatá ovocná náplň a křupavá máslová drobenka Vás ve vzpomínkách vrátí na babiččinu chalupu.
Na 1 plech budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- ½ balíčku sušených kvasnic
- 4 lžičky cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- špetku soli
- 100 g másla
- 1 vejce
- 300 ml mléka
a na drobenku:
- 5 lžic hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
Mouku smíchejte s cukrem i vanilkovým cukrem, sušenými kvasnicemi a solí. Povrch těsta posypte hladkou moukou, zakryjte a nechte v teple vykynout. Na vymazaný a vysypaný plech těsto rozprostřete, ozdobte libovolným ovocem (meruňky, švestky, rybíz, borůvky), bohatě posypte drobenkou a pečte dozlatova při teplotě 180ºC.
Po upečení táč posypte vanilkovým nebo skořicovým cukrem. V míse smíchejte hladkou mouku s oběma cukry a spolu s máslem prsty rychle propracujte v drobenku. Poté přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko a vejce a důkladně propracujte v hladké těsto.
Ořechové rohlíčky
Ořechovou náplň můžete zaměnit za makovou nebo jinou oblíbenou.
Na 20 rohlíčků si připravte:
- 250 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 4 lžičky cukru krupice
- 125 ml mléka
- 125 g tuku
- 2 žloutky
- špetku soli
a na náplň:
- 125 ml mléka
- lžíci másla
- 200 g vlašských ořechů
- 60 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- lžíci medu
Do mísy nasypte mouku, utvořte důlek a do něj rozdrobte droždí. Přidejte žloutky, špetku soli, rozpuštěný tuk a vypracujte hladké a vláčné těsto, které dejte v přikryté míse asi na půl hodiny do lednice. Těsto rozválejte na obdélníkový plát a rozkrájejte ho na čtverce o straně asi 7 – 10 cm. Rohlíčky přesuňte na plech vyložený pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut při teplotě 200ºC.
Na střed každého čtverce vložte ořechovou náplň a cípy těsta přeložte naproti sobě jako šáteček a spojte. V kastrolku svařte mléko s máslem a oběma cukry a jakmile začne vařit, vsypte nastrouhané ořechy, zamíchejte, přidejte med a odstavte z plotny. Posypte cukrem, zalijte trochou vlažného mléka a počkejte, až se na hladině začnou tvořit bublinky.
Skořicový pletenec
Neodolatelná lahůdka původem z Estonska, po které se zapráší ještě dřív, než uvaříte konvici čaje!
Na 1 pletenec budete potřebovat:
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžičku soli
- 2 žloutky
- 1 kostku droždí
- ¼ kostky rozpuštěného másla
a na náplň:
- 10 lžic cukru krupice
- 3 lžičky skořice
- ½ kostky másla
Všechny základní suroviny vložíme do mísy a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Rozpustíme máslo a smícháme ho se skořicí a cukrem. Z vykynutého těsta vyválíme plát o tloušťce asi půl centimetru a tu potřeme připravenou náplní.
Těsto srolujeme do rolády, tu podélně rozřízneme, spleteme do copu, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a upravíme tak, abychom získali tvar věnce. Pletenec potřeme případným zbytkem náplně. Pečeme asi půl hodiny při teplotě 180ºC.
Rychlé slavnostní koláčky
Vláčné koláčky z máslového těsta oslní každou návštěvu.
Na 40 kousků si připravte:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 20 g droždí
- 8 lžic cukru krupice
- 4 žloutky
- špetku soli
- 200 g rozpuštěného másla
Do mísy dejte mouku se solí, cukrem a nadrobeným droždím, přidejte rozpuštěné máslo, vlažné mléko a žloutky a vypracujte vláčné těsto. Po vykynutí do nich dnem skleničky vytlačte důlek, koláček potřete rozšlehaným vejcem a naplňte libovolnou náplní. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě 20 minut odpočívat. Poté z těsta tvarujte malé kuličky, pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem a nechte další čtvrthodinu kynout. Posypte drobenkou, případně mandlovými lupínky a pečte asi 10 minut při teplotě 180ºC.
Po vytažení z trouby ještě horké koláče pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s rumem v poměru 1:1 (koláče budou déle vláčné a voňavé).
Třešňové šneky s polevou
Lahodná náplň a sladká poleva – Vaše děti budou tyto šneky milovat!
Na 24 velkých šneků budete potřebovat:
- 700 g hladké mouky
- 90 g cukru krupice
- 3 lžíce sušeného droždí
- 50 ml tuku
- 2 vejce
- lžičku soli
a na náplň a polevu:
- 450 g třešňového džemu
- 500 g moučkového cukru
- 120 ml smetany ke šlehání
- lžička vanilkového extraktu
- 30 g másla
V míse smíchejte 400 ml vlažné vody spolu s tukem, cukrem a kvasnicemi. Z něj vyválejte obdélník o velikosti asi 65 x 45 cm, potřete ho třešňovou náplní a zarolujte. Poté je pečte 15 – 20 minut při teplotě 200ºC.
Moučkový cukr vyšlehejte s vanilkovým extraktem, máslem a smetanou a horké šneky polevou rovnoměrně polijte. Roládu nakrájejte na šneky silné 2 centimetry, rozložte na plechy vyložené pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Nechte 10 minut odpočinou, poté přidejte vejce, mouku a sůl a vypracujte těsto.