Milovníci kvalitního tvrdého alkoholu neodolají slivovici, která je oblíbená v České republice, na Balkáně a ve střední Evropě. Nejvíce si ji zamilovali na Moravě. Valašsko, Slovácko a Luhačovické zálesí jsou klíčové oblasti. Její původ je sice nejistý a vyrábí se nejčastěji ze švestek, jablek, hrušek a mirabelek.
Domácí slivovice je určena pro malou spotřebu a většinou se pálí v soukromých pálenicích. Obsah alkoholu se pohybuje okolo 51 %. Pokud se ovocný destilát naředí na méně procent, může být kyselý, což je nežádoucí. V obchodních řetězcích je k dostání řezaná slivovice. Obsah alkoholu je asi 40 %.
Pravá slivovice řetízkuje
Pakliže byste chtěli ochutnat tento destilát v prvotřídní kvalitě, pořiďte si ho u spolehlivých prodejců. Když nalijete slivovici do štamprle a řetízkuje, narazili jste na výborný vzorek. Co je řetízkování? Destilát vytváří maličké praménky zhušťující alkohol, ten pak stéká zpět do sklenky.
Snad každý milovník slivovice ví, že se vyrábí z kvasu. Hlavní roli hrají čistota a zralost ovoce. Při domácí výrobě se ovoce vypeckuje a třídí. Nejnižší doba kvašení je 6 týdnů. Na Valašsku se ovoce vkládá do plastových či dřevěných sudů a nechá se kvasit. Vše záleží na kvalitě ovoce, jeho cukernatosti i teplotě. Vykvašené ovoce se pálí asi při 88 stupních Celsia. Výpary nejsou sice příjemné, ale výsledek je famózní. Po vypálení se tekutina ředí a nechá se vyvětrat. Nejlepší je uleželá. Čerstvá slivovice je silná, ostrá a na kolena srazí i nejvytrvalejší pijáky.
Z čeho se pálí?
Existují nejrůznější druhy slivovice. Nejpopulárnější je trnkovice. K oblíbeným patří jablkovice, třešňovice, meruňkovice, hruškovice. Dalo by se říci, že se dá pálit z čehokoliv. Lze zmínit ořechy, mirabelky, víno, maliny, fíky, angrešt. Výsledek by měl chutnat po ovoci. Pokud z ní jde cítit zbytečný líh, není to dobře.