Z českých kuchyní postupně mizí smaltové, potažmo hliníkové nádobí na vaření. Hliník snad ještě zatvrzelí čundráci používají jako ešusy, ale i ty jsou nahrazovány nerezovými výrobky. Smaltové hrnečky s obrázky i bez se stávají vkusnou ozdobou chalup, ekologických domácností, stejně jako s úspěchem slouží k nalévání nápojů malým dětem díky své nerozbitnosti. Hrnce a poklice se dnes vyrábějí z titanu.
Proč zrovna titan?
Titanové nádobí má velkou výhodu v tom, že materiál, z něhož je vyrobeno, je nepřilnavý a dokáže rozvést teplo po celé nádobě rovnoměrně. Vaření v titanovém nádobí je velmi prospěšné pro diabetiky, malé děti a osoby s různými dietami. Jak je to možné? Vařit v titanovém nádobí můžete totiž bez použití tuku a oleje. Suroviny se nepřipalují a zůstávají šťavnaté. Vaření v takových nádobách je tedy nejen zdravé, ale i chutnější než v běžném nerezu.
Titanové nádobí šetří čas, peníze i přírodu
Investicí do sady titanového nádobí ušetříte rovněž za energie, neboť vaření je rychlejší, a tím pádem i úspornější. Nádobí šetří peníze a zároveň i drahocenný volný čas, který nechcete strávit pouze v kuchyňském koutě. Titanové nádobí se rovněž výtečně udržuje a umývá. Hned po uvaření jídla a vyprázdnění hrnce jej pouze napustíte studenou nebo vlažnou vodou od povrchu se jednoduše odpojí zbytky potravy. Následně použijete kuchyňskou utěrku a nádobu pouze vytřete. Zde máte další ušetření financí – za čisticí prostředky.
Povrchová úprava neabsorbuje pachy z jídla
Titan je zkrátka nadčasovou hmotou, za jejíž vymyšlení pro použití v kuchyních by se měla s nadsázkou udělit Nobelova cena. Abychom uvedli pojmy na správnou míru – nádobí není celé zhotoveno z titanu, nýbrž je potaženo vrstvou oxidu titaničitého. Tato povrchová úprava má další výhodu, že nevstřebává pachy. V kuchyni budete mít stále čisto a voňavo.
Zdroj informací Proženy.cz
Zdroj použité fotografie: Your Best Digs