Ať už rodíte první nebo třetí miminko, období šestinedělí dokáže pořádně potrápit. Proto je dobré myslet dopředu a navařit si jídlo, které budete moct jen rychle vytáhnout a v případě hladu ohřát. Jak se tedy připravit a co by nemělo chybět v mrazáku každé nastávající maminky?
Vsaďte na polévku
Vývary hrají po porodu prim. Uvařte si dopředu velký hrnec polévky a po úplném vychladnutí zamrazte po porcích tak, abyste nemusela naráz ohřívat celý hrnec. Díky tomu budete mít hned po ruce kvalitní a výživné jídlo s minimem práce a investovaného času. Takto můžete jídlo uchovávat zhruba dva až tři měsíce, proto myslete na včasnou konzumaci.
Poctivá domácí kuchyně
Nemusíte se bát zamrazit ani hotová jídla. Pro tyto případy se dokonale hodí omáčky, jako je např. kuře na paprice. V ideálním případě je dobré kuřecí maso oddělit a zamrazit omáčku zvlášť. Před samotnou konzumací je dobré jídlo večer vytáhnout z mrazáku a nechat ho postupně rozmrazit v ledničce. Díky tomu dojde k postupnému rozmražení a nesníží se kvalita jídla.
Vitamínová bomba
V období šestinedělí budete potřebovat i velké množství vitamínů a minerálů. Ty nabízí zelenina a ovoce, které si můžete zamrazit také. Mezi výjimky patří vodnatá zelenina, jako jsou okurky, cukety nebo ředkvičky, které do mrazáku nepatří. Pokud nemáte zahradu nebo jste letošní úrodu dávno snědli, využít můžete i vyrobené směsi z obchodu, které orestujete na pánvi během chvíle a bez zdlouhavého krájení.
Využívejte bylinky
Hitem našich prababiček je i využívání bylinek a jejich směsí. Zamrazit můžete totiž nejen jídlo, ale i bylinky, které vám rostou v létě na zahradě nebo v truhlíku. V období kojení je možné konzumovat tymián, libeček, meduňku, bazalku nebo rozmarýn – nejen, že tyto bylinky jídlo dochutí, ale mohou pomoci i ke tvorbě mateřského mléka.
Mrazák je výborným pomocníkem každé novopečené maminky. Proto jej nezapomeňte plně využít a ulehčit si práci v náročném období šestinedělí.